האם הפסקות החשמל התכופות דוחפות את הקפריסאים לכיון סולארי מחוץ לרשת?

בשנים האחרונות, קפריסין התמודדה עם הפסקות חשמל, עלויות אנרגיה גבוהות ומעבר איטי לאנרגיה מתחדשת. עכשיו, בעוד שמקבלי ההחלטות דנים בחוק חדש שמטרתו להגן על בעלי פאנלים סולאריים מהפסקות חיבור, יותר ויותר אנשים שואלים את עצמם: למה בכלל להישאר מחוברים לרשת החשמל?

החוק המוצע, שנתמך לאחרונה על ידי גופי המדינה, מונע את הפסקת הפעולה של פאנלים סולאריים לשימוש אישי כאשר הרשת עולה על קיבולת שלה בשל חוסר במערכות לאגירת אנרגיה. הצעת החוק התקבלה בברכה על ידי רבים, אך יש “אבל”: משקי הבית והעסקים יצטרכו לשלם בעצמם על שדרוגים טכנולוגיים הכרחיים.

לפי הכתבה של Iole Damaskinos ב-Cyprus Mail, חבר הכנסת Kyriacos Hadjiyiannis, העומד מאחורי החוק, אמר כי מטרת החוק היא להבטיח את הזכות של הצרכנים לאנרגיה מתחדשת רציפה. אך במהלך הדיונים, יו”ר רשות החשמל של קפריסין, Giorgos Petrou, ציין כי השדרוגים עשויים לעלות בין 800 ל-1,000 יורו ליחידה. אחרים, כמו Fanos Karantonis מאיגוד העסקים לאנרגיה מתחדשת, טוענים כי הציוד הנדרש, הממיר “הזרמת אפס”, לא אמור לעלות יותר מ-150 יורו.

מעבר לעלות, יציבות הרשת נשארת נושא מרכזי. המפעיל של מערכת ההולכה (TSO) הזהיר כי ללא פיקוח, המערכת עשויה להפוך לבלתי ניתנת לניהול. הרגולטור האנרגטי תמך בחוק אך ציין כי מדובר בתיקון לטווח הקצר, וכי התקדמות אמיתית דורשת פתרונות לאגירת אנרגיה.

אבל עבור חלק מהאנשים, הוויכוח על הפסקות חיבור ורגולציות ברשת לא ממקד את הנושא העיקרי. למה להיאבק על גישה למערכת פגומה כשאפשר פשוט לעזוב אותה?

חיים ללא חיבור לרשת בקפריסין

Phil Ogden כבר עשה את הצעד הזה. נגר במקצועו, הוא חי בעשור האחרון מחוץ לרשת במקום מרוחק בקפריסין. הוא שתל 400 עצים, בנה בית עצמאי ומפעיל את כל הצרכים החשמליים שלו באמצעות פאנלים סולאריים וסוללות – אמנם עם גנרטור גיבוי למקרה שהמזג האוויר לא משתף פעולה. עבורו, ההחלטה לחיות מחוץ לרשת הייתה גם פרקטית וגם אידיאולוגית – עצמאות ממערכות קונבנציונליות.

“אנשים חושבים שחיים מחוץ לרשת זה קשה, אבל אני אף פעם לא דאגתי להפסקות חשמל או לחשבונות גבוהים,” הוא אומר.

אך החופש הזה עולה כסף. Phil מודה שעשה טעויות יקרות, כולל צורך בשדרוג גנרטור הגיבוי שלו. הוא גם מזהיר שהמעבר לגור מחוץ לרשת לא מתאים לכולם.

אדם נוסף שחי מחוץ לרשת, Pawel Sikorski, מפעיל אתר אקוטיורס עם יורטים ושירותים קומפוסטיים. למרות שהוא נלהב מקיימות, הוא מכיר גם את החסרונות – עלויות התחלה גבוהות, פסולת סוללות והשפעות סביבתיות של ייצור פאנלים סולאריים.

Vassilis Kyprianou, בעל חוות הביולוגית Riverland, נוקט בגישה שונה. למרות שהוא מייצר מזון אורגני מחוץ לרשת, הוא גם מפעיל שני פארקים סולאריים מסחריים מחוברים לרשת. הוא מאמין שמקורות אנרגיה מתחדשים בקנה מידה גדול הם יותר ברי קיימא מאשר התקנות מחוץ לרשת, לאור התשתית החלשה של מיחזור בקפריסין.

האתגרים האנרגטיים של קפריסין הופכים את הרעיון של חיים מחוץ לרשת לאטרקטיבי יותר מתמיד. האי תלוי במפעלי חשמל קונבנציונליים המשתמשים בדיזל או בשמן דלק כבד, עם קיבולת מותקנת כוללת של 1,483 מגוואט (MW). לעומת זאת, אנרגיה מתחדשת תורמת הרבה פחות: טורבינות רוח מייצרות 157.5 מגוואט, פארקי סולאריים מסחריים 377 מגוואט, מערכות פוטו-וולטאיות לשימוש עצמי 464 מגוואט, ומתקני ביומסה רק 12.3 מגוואט.

בניגוד לאירופה היבשתית, קפריסין לא יכולה לייצא חשמל סולארי עודף, מה שגורם לרשת להילחם כל הזמן על איזון בין אספקה ודרישה. דבר זה הוביל להפסקים תכופים של מערכות פוטו-וולטאיות ביתיות, דבר שמאכזב את בעלי הבתים שהשקיעו בפאנלים סולאריים.

למי שחי מחוץ לרשת, האתגרים הללו לא קיימים. אין הפסקות חשמל. אין מחלוקות לגבי מי שולט באספקת האנרגיה. אין עלויות מיותרות בגלל רגולציות ממשלתיות.

חבר הכנסת מהמפלגה הירוקה, Charalambos Theopemptou, תומך ביוזמה ואומר שמערכות מחוץ לרשת כבר הוכיחו את יעילותן הכלכלית בבתים, ויכולות להוות אלטרנטיבה בטוחה יותר לאספקת חשמל קונבנציונלית.

כשהפארקים הסולאריים הגדולים תופסים מקום על אדמות חקלאיות, יש שואלים אם הקיימות נשלטת על ידי חברות אנרגיה גדולות. בינתיים, החיים מחוץ לרשת מהווים צורת התנגדות שקטה, עם דוגמה אישית ולא באמצעות ניסיון לשכנע אחרים.

עבור Phil Ogden, הניסוי הגיע לסופו. אחרי עשור של חיים מחוץ לרשת, הוא מוכן להרפתקה חדשה. הוא מוכר את ביתו כדי לקנות יאכטה ולצאת להפלגה בחיפוש אחרי עצמאות גדולה עוד יותר.

כשהדיונים על עתיד האנרגיה של קפריסין נמשכים, דבר אחד ברור – יותר אנשים מתחילים לראות בחיים מחוץ לרשת לא בחירה קיצונית, אלא אלטרנטיבה אמיתית וישימה.

 תמונה ופוסט זה נלקחו מאתר cyprus-mail.com שם פורסמו במקור. הפוסט תורגם לעברית והוצג באתר זה. לכתבה באתר המקורי לחץ כאן

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Powered by Estatik